Dietetyka
Dietetyka jest nauką o żywieniu zarówno człowieka zdrowego jak i chorego. Rozwój cywilizacji niesie ze sobą zmiany w technologiach upraw zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym a jak również w hodowli zwierząt. Zmiany te skutkują tym, że coraz więcej osób cierpi na alergie pokarmowe i nietolerancje, tym samym coraz więcej ludzi wymaga specjalnych sposobów żywienia.
Na różnych etapach rozwoju i życia człowieka, zasady żywienia powinny uwzględniać potrzeby i uwarunkowania zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian, które zachodzą w naszym organizmie na przestrzeni całego życia. Znajomość tych zasad pozytywnie wpływa na rozwój płodu, noworodka, niemowlęcia, dziecka i nastolatka. Pozwala także zaspokoić odpowiednie zapotrzebowania energetyczne i żywieniowe osób dorosłych, zależnie od stopnia aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, uwzględniając kobiety w ciąży i karmiące, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się.
Warto pamiętać że dietetyka jest dziedziną bardzo różnorodną, wymagającą wiedzy z wielu różnych dziedzin nauki. Źle dopasowana dieta może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie pacjenta, dlatego wiąże się to z ogromną odpowiedzialnością. Oznacza to, że dietetyk potrzebuje również wiedzy z zakresu psychologii i socjologii. Praca z pacjentem często wymaga indywidualnego podejścia, cierpliwości i wyrozumiałości. Właśnie dlatego tak istotne jest zebranie przez dietetyka obszernego wywiadu.
Dodatkowo musi on znać anatomię i fizjologię człowieka, wpływ na zdrowie określonych produktów spożywczych i interakcje między określonymi składnikami diety.
Dlatego w Bella Clinica dietetyk współpracuje z innymi specjalistami takimi jak psycholog, czy rehabilitant pozwalając tym samym na holistyczne podejście do każdego Pacjenta i zapewnienie najlepiej dobranej i zbilansowanej diety.
Wyróżnia się dwa rodzaje dietetyki: dietetykę kliniczną oraz dietetykę sportową. Ta ostatnia dyscyplina zajmuje się naukowymi badaniami związanymi ze sposobem odżywiania sportowców: wpływem określonej diety na wyniki sportowe oraz opracowywaniem diet odpowiednich dla danej grupy sportowców.
Na konsultacje dietyczne zapraszamy do mgr Agnieszki Lejk, która jest dietetykiem klinicznym, i na co dzień związana jest z Kliniką Pediatrii, Diabetologii i Endokrynologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku, gdzie prowadzi szkolenia z zakresu zasad prawidłowego żywienia oraz konsultuje pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi (m.in.: cukrzycą typu 1, otyłością, chorobami endokrynologicznymi, czy alergiami pokarmowymi).
Konsultacja dietetyczna – pierwsza | 170 zł |
Konsultacja dietetyczna – kolejna | 80 zł |
Plan żywieniowy (dieta ubogoenergetyczna) na 14 dni | 170 zł |
Plan żywieniowy (dieta ubogoenergetyczna) na 7 dni | 90 zł |
Plan żywieniowy specjalistyczny na 14 dni | 200 zł |
Plan żywieniowy specjalistyczny na 7 dni | 110 zł |
Edukacja żywieniowa (szkolenia) | 100 zł |